A dreadlock

A dreadlock (mely nemzetközileg elismert néven fut) vagy magyarul raszta, igazán elterjed hajstílus manapság. Sokaknak megvan az elképzelése arról, ha szóba kerül, hogy mégis, hogyan néz ki vagy mi is ez pontosan. Természetesen több változatát ismerjük ezért többféleképpen is készülhetnek. A legismertebb készítési módszerek közé sorolható a tincsekben tupírozott haj. Rengeteget olvashatunk a viseléséről is. A hajstílus történetében egy igazán szép jelkép. Nos, kérdés, hogy mégis milyenek lehetnek ezek a hajak? Ahogy említettem is, több változatuk ismert ezért nézzük is őket, első körben magukat a tincseket a módszereik alapján.

A dreadlock 01


Készülhetnek égetéssel, viasszal, kócolással, vagy akár mindezek együttesével is. De, hogyan tovább, mert itt nem fejeződik be. Szebbnél szebb felosztásokban is mutatkozhat a hajtöveknél. Általánosságban kis négyzetekben jelennek meg, de hajtól függően akár egyéb mintákat is alkothatunk, mint például háromszögek, körök, csillagforma stb.

Raszta haj készítése, raszta haj javítása, raszta haj hosszabbítása


De, hogy haladjunk tovább a tincsekre, ezek lehetnek különböző méretűek, szélességre és hosszra is egyaránt.
Tulajdonképp maga a rasztahaj, a raszta vallást gyakorló emberek egyik fő jelképe is. De talán az egyik legfontosabb tudnivaló a dreadlockról, hogy ez elsősorban a feketéktől származik. Az elnevezését a Rasztafári (afrikai eredetű vallási mozgalom) miatt kapta. Sokszor előfordul az is, hogy amikor erről a hajról beszélünk a többség kizárásos alapon az afrikai származás végett a feteke emberek hajára asszociál. De tudni kell, hogy nekik teljesen más minőségű a hajuk van, mint a fehéreknek. Ez végett, hogy ne okozzon csalódást ezt elkell fogadnunk, hogy nekünk nem nézhet ki úgy a hajunk rasztázás után mint nekik. Természetesen így is nagyon szép tincseket lehet gyártani.


Arról is szó szokott esni, hogy hogyan is viszonyulunk mi ehhez a hajhoz, illetve a haj, hogyan viszonyul hozzánk? Páran azt hiszik, hogy nem kell gondját viselni, de ez sajnos téves hit. Mindenképp érdemes foglalkozni vele, bizonyos időközönként, mivel a haj ahogy nő, úgy lesznek a tincsek tövei is egyre horgolatlanabbak, a hajszálak égnek állnak minden felé ami azért is okoz gondot, mivel összenő a fejbőrnél, s ez nem igazán előnyös. Persze, egy idő után nem csak a töveknél lesz ez problémás, hanem az összes tincsre nézve, ugyanis elvékonyodhatnak és leszakadhatnak. Azt is tegyük hozzá, hogy ügyelni kell a tisztítására is, ha azt szeretnénk, hogy szép maradjon a hajunk.

A dreadlock 02
A dreadlock 02


Tehát nem hanyagolhatjuk el a már meglévő tincseinket. Persze ezt a hajviseletet fésülni nem kell és nem ajánlott szőkíteni. A szőkítők alapjáraton károsan hatnak a hajra, viszont ilyenkor sokkal ártalmasabbak, hiszen “tömörített” hajról beszélünk, ami magába szívja az Oxigént és kimosni sem lehet tökéletesen belőle, ami végett előfordulhat, hogy a tincsek annyira kiszáradnak, hogy eltöredeznek, ami valljuk be nem túl kedvező és esztétikus. Plusz, a későbbi javítások alkalmával előbukkannak azok a belső hajszálak, melyekből nem szívta ki teljesen a színt, így foltos lesz.
Ha már van dreadlockod, akkor teheted még előkelőbbé, ha vigyázol rá!
Szeresd a rasztáid és viseld gondjukat.
Hamarosan olvashattok mégtöbb cikkünkből, tartsatok velünk a továbbiakban is, ha mindent tudni szeretnétek a rasztahajról!

Facebook Comments
Te is nyugodtan oszd meg olyanokkal ezt a cikket, akiket érdekelhet:

You may also like...