Rasta haj gondozás

Gyakran felmerül, hogy a Rasta hajat, hogyan is kell gondozni? Nagyon fontos, hogy ezt a lépést ne hanyagoljuk ha rasztások vagyunk. Nem túl előnyös, ha gubancos, lenőtt/ összenőtt, elszakadt/ elvékonyodott, lapos, stb. Ami az egyik legtöbbször előforduló téma az a haj mosása. Biztos, megkérdezték már tőletek az emberek, hogy hogyan tisztítjátok és tartjátok karban és erre általában az a válasz, hogy ugyan úgy mint bármely hajat. Nos ha pontosítani szeretnénk akkor itt a válasz, hogy kell kivitelezni ezt.

Dreadlock, neked már van 02


Ragadjuk meg először az időintervallumokat. Többnyire mindenki saját magának dönti el, hogy milyen időközönként mos hajat, hetente, havonta, félévente stb. Amire érdemes ilyenkor figyelni, az, hogy ne vigyük túlzásba, mivel ha sokszor mossuk meg, nagyobb az esélye annak, hogy hamarabb szorul javíttatásra. Természetesen az sem megoldás, ha ritkán tisztítjuk. Bekell lőni magunknak egy aranyközéputat. Ha ez megvan, nincs más dolgunk, mint a megfelelő időben a tusrózsa alá állni. Kényes kérdés szokott lenni továbbá, hogy mivel mossuk. Sima vízzel? Különféle samponokkal? Szappannal? Ha igen, melyik márkát ajánlatos választani? Természetesen itt is, mindenkinek a szíve joga eldönteni, mit kedvel jobban ő és a tincsei, viszont a leginkább bevált módszer a házikészítésű szappan. Komolyan? Kérdezheti most a többség, de a válasz, igen. A szappanról tudhatjuk, hogy mint mosószer, azért is alkalmas a hajmosásra, mert bizonyos anyagok nagyon szépen elősegítik a tapadást. Egy kis kémiai háttér, ha biztosra szeretnél menni:


A sztearinsav etilénglikollal alkotott észterei (glikol-sztearát és glikol-disztearát) samponokban és más kozmetikumokban alkalmazva fényes, gyöngyházszerű csillogást adnak a hajnak és a bőrnek.
Ugyebár vannak különféle rasztára való termékek, mint például a csalánsampon, ami úgyszintén jól alkalmazható, de kevésbé jó megoldás mint a szappan. Ezen kívül még sok minden más raszta termék megtalálható, de egyik sem annyira hatásos, és mellékesen a többségük olyan vegyszereket tartalmaz amik nem egészségesek a hajunk ápoltságának megőrzése érdekében.


Ha mégis úgy döntenétek, hogy kizárjátok a szappan lehetőségét, akkor készüljetek fel, hogy többször kell majd javítani a hajkoronát.
Nos, ha eldöntöttük ezt is, akkor már nincs más dolgunk mint kicsit beszélni a mosás utáni időszakról. Vannak akik a természetes szárítást választják, ami hosszadalmas folyamatot jelent, vagyis nem használnak hajszárítót, csupán hagyják, hogy magától megszáradjon. Ilyen esetben órákon keresztül csöpöghet a víz a tincsekből, ami télen például a hideg miatt nem épp tűnik jó ötletnek, viszont a gyorsabb szárítás érdekében javasolt a hajszárító
használata. Időigényes ez a folyamat is, de kevésbé tart tovább. Ami még említésre méltó, hogy a mosáson kívül, hogyan viseljük gondját a hajunknak. Értelemszerűen kettő/három havonta érdemes ellátogatni egy raszta szalonba, ahol a rasztázó kézbe veszi a hajad és szépen korrigálja azt. A haj töveit rendbe teszi, a tincseket megjavítja és úgy fog kinézni pár óra székmelegítés után mint újkorában, sőt még szebben. Nyugodtan kérj tanácsot a rasztázótol, hiszen ő mindenre tudja a választ. Hamarosan olvashattok még egy csomó érdekességről, amit a rasztákkal kapcsolatban érdemes tudni. Ha hasznos volt számodra ez a cikk, írd le nekünk, te mit tapasztaltál, mi vált be eddig a legjobban.

Facebook Comments
Te is nyugodtan oszd meg olyanokkal ezt a cikket, akiket érdekelhet:

You may also like...